Kan man fortryde en lejekontrakt?

Kan man fortryde en lejekontrakt? Hvad gør du egentlig, hvis du har underskrevet en lejekontrakt, og så fortryder det? Det er et spørgsmål, som vi ofte støder på, og derfor har vi skrevet en artikel om emnet at fortryde en lejekontrakt:

Hvornår skal det ske?

Hvis man er på jagt efter en lejlighed i højsæson for indflytninger, så kommer man måske til at sige ja til den forkerte lejlighed og fortryder bagefter – specielt hvis man bliver tilbudt noget bedre. Det kan også være i situationer, hvor man skulle være flyttet sammen med kæresten, og man har fundet den perfekte lejlighed sammen, så man skynder sig at skrive under – men så går man pludselig fra hinanden, og økonomien hænger måske ikke sammen, så pludselig er lejligheden ikke interessant mere. Der kan være hundredvis af situationer, som gør at man fortryder lejemålet – men det afgørende er, om du har sagt ja til lejemålet.

Fortryder lejemål og har ikke underskrevet?

Hvis du har været ude at se en lejlighed og har udvist interesse til udlejer til fremvisning, og udlejer herefter ringer til en og siger, man godt kan leje lejemålet, så er man ikke bundet af sin interesse. 

Hvis man i stedet til fremvisningen har sagt til udlejer, at man gerne vil leje lejligheden og udlejer herefter siger, det er en aftale, så er man bundet af ens mundtlige accept – i dansk ret er det nemlig sådan, at en mundtlig og skriftlig accept er det samme (så kan man altid diskutere om det er muligt at bevise den mundtlige accept).

Fortryder lejemål og har underskrevet?

Hvis du kommer i en situation, hvor udlejer har sendt en lejekontrakt til dig, og du har underskrevet, så vil du hæfte for det som lejer. Du hæfter for din underskrift, og du som lejer er bundet til lejemålet. Det vil sige, det ikke er muligt at fortryde en lejekontrakt efter du har underskrevet den.

Kan udlejer skrive sig ud af det?

Udlejer kan godt lave et forbehold for disse tilfælde og på den måde sikre sig, at en opsigelse fra en person er svarende til en opsigelse af alle i lejemålet, og alle derfor skal fraflytte. Det skal ske i lejekontraktens § 11, hvor udlejer skal tage et forbehold for situationen. Det kunne være noget a’ la:

”Ved opsigelse af den ene af lejerne og et ønske om fjernelse fra lejekontrakten, så vil det ses som en opsigelse af alle parter i lejemålet”.

Hvis der står en vending i lejekontraktens § 11 i den boldgade, så vil udlejer stå stærkt i sådan en situation.

Læs også: Kan man fjerne en person fra lejekontrakten?

Hvad er konsekvenserne?

Hvis du har indgået en aftale med udlejer om at leje lejemålet, enten mundtligt eller skriftligt, så vil du som lejer hæfte for lejemålet og være bundet af din opsigelsesperiode. Det vil sige, at du først kan opsige med 3 måneders varsel.

Bemærk også, at opsigelsesvarslet ikke er gældende fra, du meddeler det til udlejer, men fra at lejeforholdets begyndelse.

 

Eksempel: Hvis du lejer en lejlighed pr. 1/6, hvor du underskriver lejekontrakten pr. 1/3. Dagen efter (d. 2/3) fortryder du og meddeler til udlejer, at du ikke vil leje og dermed træder din opsigelsesperiode i kraft. Du har 3 måneders opsigelse. Opsigelsesperioden tæller ikke fra d. 2/3, men fra lejeforholdets begyndelse, så det vil sige d. 1/6.

Dog kan der være en redning til dig som lejer, nemlig genudlejningspligten.

Genudlejningspligt

Udlejers genudlejningspligt er ikke til at tage fejl af, for det er nemlig en forpligtelse, der fremgår direkte af lejeloven. Det fremgår af lejelovens § 86, stk. 3, at udlejer skal bestræbe sig på at genudleje lejemålet hurtigst muligt.

Genudlejningspligten er formuleret således, at udlejer skal gøre sig rimelige bestræbelser på at genudleje lejemålet. Rimelige bestræbelser er en løs betegnelse, og det er ikke defineret, hvordan dette skal forstås. I retspraksis er det dog tydeligt, at udlejere ikke skal gøre meget, før de har opfyldt deres genudlejningspligt – det er et af de områder, som er fortolket til udlejers fordel i modsætning til lejeloven generelt.

Hvis udlejer lykkes med at genudleje, og der er en ny person, som overtager lejemålet inden opsigelsesperioden, så betyder det også, at du som lejer slipper for at betale husleje og ikke længere hæfter for lejemålet. Din udlejer må nemlig ikke tjene dobbelt husleje, hvis både du og den nye lejer betaler husleje.

Ønsker du at fraflytte lejemålet, inden opsigelsesperiodens udløb, har din udlejer pligt til at forsøge at finde en ny lejer hurtigst muligt, hvis lejemålet fortsat skal lejes ud. Finder udlejer en ny lejer til at overtage lejemålet, fritages du for at skulle betale husleje, når den nye lejer flytter ind. Hvis udlejer beslutter sig for ikke længere at udlejer boligen, bliver du også fritaget for at betale husleje.

Du kan ikke som lejer kræve, at udlejer får indgået en ny lejeaftale for enhver pris – hverken økonomisk eller indsatsmæssigt. Udlejere har ikke en annonceringspligt eksempelvis, hvilket betyder at udlejer kan forsøge genudlejning på andre måder, herunder via netværk, venteliste eller andre ”simple” metoder.

Få gennemgået lejekontrakt

Det kan altid være en god ide at få tjekket både lejekontrakt og dine rettigheder som lejer. Kontakt os derfor og så vil vi hjælpe dig her.

Måske du kunne være interesseret i følgende indlæg? 

Få tjekket din lejekontrakt

I over halvdelen af alle lejekontrakter er der mindst én fejl og det kan være uoverskueligt at opdage for dig som lejer. Hos Tjeklejekontrakt.dk tjekker vi din lejekontrakt igennem for dig – og det er helt gratis.