Kan man fjerne en person på lejekontrakten?

  • Post category:Lejekontrakt

Kan jeg få fjernet min ekskæreste fra min lejekontrakt? Kan jeg få fjernet min tidligere roomie fra lejekontrakten? Det er ofte en meget træls problemstilling, så vi har lavet denne guide om alt du skal vide om at fjerne en person på lejekontrakten:

Der kan være gode grunde til at ville have fjernet en person fra lejekontrakten – eksempelvis hvis man har slået op med sin kæreste, og man lejede lejligheden sammen, så ønsker man nok ikke længere at have sit navn stående på lejekontrakten (hvis man ikke bor der mere). Vi har kort opridset nogle situationer, hvor det kunne være relevant: 

  • Man er gået fra hinanden og lejede lejemålet sammen, men nu bliver kun den ene boende
  • Ens roomie er flyttet til udlandet, og man bor nu alene i lejemålet
  • Man har boet sammen med ens forældre, og nu overtager man lejemålet alene

Der er flere situationer end de overstående, men det er typisk de situationer, hvor problemet oftest opstår.

Hvorfor skal man fjerne en person på lejekontrakten?

Det kan der være rigtig mange grunde til, men det er oftest et spørgsmål om:

Økonomi

Hvis man har lejet en lejlighed sammen, men nu er gået fra hinanden, og den ene person bliver boende, så vil den fraflyttende person ofte skulle have halvdelen af depositummet udbetalt af den anden lejer – hvis vedkommende så bliver skrevet ud af kontrakten, så er den tilbageblivende lejer sikker på, at det økonomiske aspekt er afsluttet.

Hæftelse  

Hvis begge parter stadig står på lejekontrakten, men det kun er den ene part, der faktisk bor der, så kan udlejer stadig pålægge den fraflyttede part at betale et økonomisk mellemværende, da vedkommende stadig hæfter solidarisk (da vedkommende står på lejekontrakten, selvom personen ikke bor der mere).

Hvad er reglerne for at fjerne en person på lejekontrakten?

Lejeloven er ikke klar på dette område, så der har i længere tid været tvivl om dette. Men reglerne er nu ganske klare og ikke så meget til at misforstå: Udgangspunktet er klart, at man kan fjerne en person fra lejemåle,t uden at det har nogle konsekvenser for lejeforholdet eller ens rettigheder i lejemålet. 

Læs også: Kan man fortryde en lejekontrakt?

Opsiger vi så lejemålet?

Der er rigtig mange udlejere, som gennem mange år har fået lejere skræmt til at tro, at lejemålet så er opsagt af alle parter.

Eksempel: Man bor 3 roomies sammen i en lejlighed, hvor alle står på lejekontrakten. Der står intet i lejekontraktens § 11 omkring opsigelse, eller hvis kun en person siger op. En af personerne opsiger herefter lejemålet (mens de to andre vil blive boende). Udlejer siger herefter, at det er en opsigelse på hele lejemålet, og alle skal flytte.

Sådan fungerer det bare ikke! Hvis der ikke er taget noget forbehold for det i lejekontrakten, så kan man som person godt kræve at blive fjernet fra en lejekontrakt.

Hvorfor er udlejere så meget imod det? Jamen vi kan godt sætte os ind i deres situation (men det ændrer ikke loven), da de bliver stillet i en dårligere position. Det skyldes, at man som lejere i et lejeforhold hæfter solidarisk for både vedligeholdelse, husleje og fraflytning – ved at man pludselig kun er 1-2 lejere i stedet for 3, så er der en mindre til at hæfte solidarisk (og hvis lejerne er dårlige betalere, så er chancen for betaling blevet mindsket med 33 %).

Kan udlejer skrive sig ud af det?

Udlejer kan godt lave et forbehold for disse tilfælde og på den måde sikre sig, at en opsigelse fra en person er svarende til en opsigelse af alle i lejemålet og alle derfor skal fraflytte. Det skal ske i lejekontraktens § 11, hvor udlejer skal tage et forbehold for situationen. Det kunne være noget a’ la:

”Ved opsigelse af den ene af lejerne og et ønske om fjernelse fra lejekontrakten, så vil det ses som en opsigelse af alle parter i lejemålet”.

Hvis der står en vending i lejekontraktens § 11 i den boldgade, så vil udlejer stå stærkt i sådan en situation.

Hvad siger retspraksis på området?

I 2003 blev dom TBB2003.392 afsagt, som definerer hvordan reglerne skulle forstås.

To lejere (et vennepar) havde begge underskrevet lejekontrakten. Da den ene lejer vælger at fraflytte og vil fjernes fra lejekontrakten, så vælger udlejer at ophæve lejekontrakten med henvisning til lejelovens § 93, stk. 1, litra d. Retten fandt, at udlejer ikke kunne bruge dette argument, da den kun kan bruges, hvis lejemålet efterlades af begge parter eller overdrages til en udefrakommende part.

Brug for hjælp?

Ved spørgsmål og tjek af lejekontrakt, så indgiv det her.

Måske du kunne være interesseret i en af vores andre indlæg?

Få tjekket din lejekontrakt

I over halvdelen af alle lejekontrakter er der mindst én fejl og det kan være uoverskueligt at opdage for dig som lejer. Hos Tjeklejekontrakt.dk tjekker vi din lejekontrakt igennem for dig – og det er helt gratis.